niedziela, 2 czerwca 2013

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Informacje na temat fałszerstw żywności w Polsce można od maja 2009 znaleźć na stronie internetowej Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w zakładce "Decyzje z art. 29”.

http://www.ijhar-s.gov.pl/art-29.html

Na stronie wydane są decyzje z podaniem sposobu fałszowania, jakiego towaru i przez jakiego producenta.
Niezła lektura, człowiek może się zdziwić co niektórzy producenci kombinują,  aby więcej zarobić.


Do zadań inspekcji należy: 
Zgodnie z Art. 17 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych (Dz.U. z 2001 r. Nr 5, poz.44)
1) nadzór nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych,
  • kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych w produkcji i obrocie, w tym wywożonych za granicę,
  • kontrola jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych sprowadzanych z zagranicy, w tym kontrola graniczna tych artykułów,
  • dokonywanie oceny i wydawanie świadectw w zakresie jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych,
  • powiadamianie podpunktu krajowego punktu kontaktowego w ramach sieci systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych i środkach żywienia zwierząt (systemu RASFF) o podjętych decyzjach dotyczących niebezpiecznych artykułów rolno-spożywczych,
  • kontrola artykułów rolno-spożywczych posiadających zarejestrowane, na podstawie odrębnych przepisów, chronione oznaczenia geograficzne, oznaczenia pochodzenia albo świadectwa dla artykułów rolno-spożywczych o szczególnym charakterze ...
2) kontrola warunków składowania i transportu artykułów rolno-spożywczych,

3) współpraca z właściwymi organami administracji rządowej w województwie, organami innych inspekcji, urzędami celnymi, Policją, jednostkami samorządu terytorialnego oraz państwowymi jednostkami organizacyjnymi realizującymi politykę rolną państwa,

5) prowadzenie szkoleń w zakresie przepisów i wymagań dotyczących jakości handlowej lub ustalania klas jakości handlowej oraz metod i badań artykułów rolno-spożywczych,

6) współpraca z urzędowymi jednostkami kontrolnymi w innych państwach w zakresie kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, w tym wymienianie informacji lub próbek artykułów rolno-spożywczych,

OCENA

Zgodnie z Art. 31.1 ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych ocena dokonywana jest na wniosek zainteresowanego przedsiębiorcy.
Polega na sprawdzeniu, czy artykuł rolno-spożywczy spełnia wymagania w zakresie jakości handlowej określone w przepisach o jakości handlowej oraz deklarowane przez producenta lub wprowadzającego towar do obrotu.

Kontrola produktów obejmuje co najmniej jedną z następujących czynności:
  • sprawdzenie dokumentów umożliwiających identyfikację artykułu rolno-spożywczego, atestów jakościowych, wyników badań laboratoryjnych oraz innych dokumentów świadczących o jego jakości handlowej,
  • sprawdzenie opakowania, oznakowania, prezentacji artykułu rolno-spożywczego oraz warunków jego przechowywania i transportu,
  • oględziny artykułu rolno-spożywczego,
  • pobranie próbek oraz ich ocenę lub badanie laboratoryjne,
  • ustalenie klasy jakości artykułu rolno-spożywczego,
  • sprawdzanie sposobu produkcji artykułu rolno-spożywczego lub prawidłowości przebiegu procesu technologicznego, o ile wynika to z odrębnych przepisów.
W wyniku kontroli wojewódzki inspektor może w drodze decyzji:
  • zakazać wprowadzania do obrotu artykułu niespełniającego wymagań jakości handlowej lub wymagań w zakresie transportu lub składowania,
  • nakazać poddanie artykułu, o którym mowa w pkt 1, określonym zabiegom,
  • zakazać składowania artykułu w nieodpowiednich warunkach albo jego transportowania środkami transportu nienadającymi się do tego celu,
  • przeklasyfikować artykuł rolno-spożywczy do niższej klasy, jeżeli artykuł ten nie spełnia wymagań jakościowych dla danej klasy jakości handlowej,
  • nakazać zniszczenie artykułu, o którym mowa w pkt 1, na koszt jego posiadacza.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz