sobota, 8 czerwca 2013

Jak oszukują na wędlinach

Mięso pompowane jest wodą  i różnego typu substancjami wypełniającymi: azotanowymi solankami, żelatyną, białkiem sojowym. Do tego dochodzą konserwanty i substancje wzmacniające smak oraz zapach z grupy E i substancje koloryzujące zastępujące wędzenie.
Często podmienia się droższe gatunki mięsa drobiem. 

Tanie wędliny są robione z mięsa nastrzykiwanego białkiem sojowym i substancjami zatrzymującymi wodę. Te właściwie wykonane są przygotowane z większej ilości surowego mięsa niż później same ważą jako gotowa wędlina – np. do sporządzenia 100 g polędwicy zużywa się 150 g mięsa. Przed wędzeniem wędlina jest zanurzana w solance lub zestawie substancji chemicznych – soli peklujących (niestety dzisiaj prawie zawsze obecny jest w nich dodatek glutaminianu sodu – nawet przy produkcji najlepszych wędlin).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz