Masło najczęściej fałszuje się poprzez dodanie tanich tłuszczów roślinnych. Podaje się na opakowaniach większa zawartość tłuszczu, niż jest w rzeczywistości. Czasem w skład podrobionego masła trafiają również
rakotwórcze emulgatory.
Prawdziwe masło musi mieć od 82 do 90 procent tłuszczu mlecznego, nie
może być w nim ani grama tłuszczu roślinnego czy oleju, bo wtedy taki
produkt może nazywać się na przykład "miksem", a nie masłem. Informacja o
tym musi pojawić się na opakowaniu, zarówno w przypadku masła, sera
jak i wyrobów mięsnych
W 2012 roku Inspekcja Handlowa poinformowała, że wg jej badań 1/3 kostek
masła sprzedawanych w Polsce jest zafałszowana. Ale w 2011 roku fałszywe masło stanowiło... 60 proc. rynku.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz